ДИОНА спътника на Сатурн с диаметър 1118 км видяна от 2.7 млн км. В горния ляв ъгъл се вижда кратера Еней с диаметър 175 км и височина 3.5 км!

ХИПЕРИОН спътника на Сатурн с най-причудлива форма. Диаметърът му е само 266 км. Сниман е от разстояние 3.5 млн км.

Пръстените на Сатурн видяни от 1.8 млм. км. Ясно са очертани светлата и тъмната им част. Снимката е взета в инфрачервената част на спектъра.

РЕЯ - спътника на Сатурн с диаметър 1528 км видяна от 2 млн км.

ТИТАН - Най-големия спътник на Сатурн сниман с инфрачервената камера на КАСИНИ, която може да проникне през някои от облаците на спътника.
17.01.2005 by CREATOR:                                                                                   NASA
Сондата HUYGENS
успешно кацна на ТИТАН
На 14.01.2005 спускаемият апарат Хюйгенс, част от автоматичната сонда Касини-Хюйгенс извърши успешно кацане на Титан, най-големия спътник на Сатурн и една от големите загадки на Слънчевата система. Това е най-отдале- ченото кацане на космически апарат в цялата история на изследването на Космоса.
Проектът Касини-Хюйгенс е резултат на съвместните усилия на три космически агенции: NASA, ESA и ASI.
Спускаемият апарат е наречен на името на Кристиан Хюйгенс - холандски астроном и физик, който през 1655 открива спътника на Сатурн - Титан и изследва пръстените на Сатурн.
Сондата е с размерите на малък автомобил и форма на летяща чиния. Дело е на Европейската Космическа Агенция (ESA). Хюйгенс беше закаран до Сатурн от Касини - автоматичен космически кораб - произведен от NASA. След 7 годишен полет Касини влезе в орбита около Сатурн през Юли 2004. На 24 декември Хюйгенс се отдели от кораба-майка и започна своето снижаване към Титан. На 14.01.2005 в 10:15 GMT сондата навлезе в атмосферата на Титан. Спускането до повърхността на спътника трая около 2 ч. 30 мин., като сондата предава кадри и данни за атмосферата на Титан през цялото време. Трансмиите продължиха 90 мин. след кацането на повърхността на спътника.
Данните бяха предавани до Cassini, записвани и транслирани до Земята чрез мрежата на NASA: ‘Deep Space Network’ до лабораториите в Pasadena, California: ‘Jet Propulsion Laboratory’, както и до центъра за космически операции на ESA в Дармщат, Германия.
Касини продължава своята 4-годишна първоначална мисия, а именно: изучаването на Сатурн, неговите пръстени, спътниците, както и магнитосферата.
Автоматичният космически кораб е наречен на името на известния астроном Джовани Касини, член на Парижката академия на науките, както и на националната академия на науките на САЩ. Установява периода на околоосното въртене на Марс и на Юпитер. Открива 4 от спътниците на Сатурн, но най-известен е с изследванията си по пръстените на Сатурн: като ги разделя на вътрешни и външни. Тъмната ивица (разделителната линия) е наречена с неговото име.
      Космическият кораб КАСИНИ, СНИМКИ-СХЕМИ: ‘отгоре’ и ‘отдолу:
To be continued...                                                       Добавете коментар

ПЪРВИ СНИМКИ ОТ ТИТАН
-ГОРЕ ЛЯВО: Снимка на повърх- ността на ТИТАН от 16.2 км видсочина
-ДОЛУ ЛЯВО: Снимка на повърх- ността на ТИТАН от 8 км видсочина
-ДЯСНО: Снимка от повърхността на ТИТАН. Различават се ледени блоко ве, разпръснати навсякъде около спу скаемия апарат ХЮЙГЕНС

            ПЪРВАТА ЦВЕТНА
            СНИМКА ОТ ТИТАН
Снимката на ТИТАН е получена от ХЮЙГЕНС на 14.01.2005 и дава добра представа за цветовете на повърхност та на спътника. Спускаемият апарат е заобиколен от скали или ледени бло кове, много наподобяващи на речни камъни.
Двата обекта, подобни на камъни, точно под средата на снимката с раз мери: левия - 15 см и централния с 4 см, се намират на разстояние 85 см от ХЮЙГЕНС. Повърхността им е по тъм на от очакваното поради съдържание то на ледена смес от вода и въглево дород. Виждат се следи и от ерозия...

КОМПОЗИЦИОННА СНИМКА НА ТИТАН
Композицията е получена на 14.01. 2005 от Хюйгенс преди успешното  му кацане на Титан. Представлява 360 гр. панорама на повърхността на спътника, снимана от около 8 км височина.

КОМПОЗИЦИЯ ОТ 30 СНИМКИ
НА ТИТАН
Композицията е получена на 17.01. 2005 от Хюйгенс при успешното  му кацане на Титан. Представлява 360 гр. панорама от 30 снимки на повърхността на спътника, снимана на височина от 13 до 8 км.