Circus Maximus
Гигантско пръстеновидно образование с диаметър 440 км се наблюдава на снимка получена от космическата сонда Касини. Подобно е на огромен кратер формиран от
удар с комета или астероид с диаметър поне
5 километрa се е ударил в Титан. Това е първият сблъсък идентифициран от
радарните снимки на Титан.
Тази снимка е част от по-голяма фотография получена на 15.02.2005, при втората възможност на сондата да направи детайлно картографиране на повърхността на спътника.
23.02.2005 by CREATOR:                                                                 NASA
 
Circus Maximus
Касини засне гигантски кратер на Титан
Кратер с “размерите на Айова” е засечен на
Сатурновия спътник от радарната апаратура на
Касини при преминаването му покрай Титан във
вторник - 15.02.2005
 
Снимката е получена от разстояние 1577 км от повърхността. Това е третото близко преминаване на сондата покрай спътника - част от мисията започнала през юли 2004 и едва второто му радарно проучване. Учените видяха както познати неща така и напълно нови и непознати пeйзажи. По време на това преминаване, данните от радара и от визуалната камера се припокриват. Това припокриване ще осигури повече информация за повърхността на спътника отколкото ако се използваше всяка технология поотделно. Кратерът с диаметър 440 км засечен с радара беше забелязан и по-рано от визуалната камера, но не с толкова подробности.
Второто радарно изображение показва обект, който беше наречен "cat scratches". Този обект , състоящ се от успоредни линии е твърде интригуващ. Може би е образуван от вятъра, като пясъчни дюни или от други геологически процеси.
В четвъртък (17.02.2005) Касини за първи път ще прелети на ниска орбита около ледения спътник на Сатурн - Енцелад, на разстояние приблизително 1180 км. Енцелад е един от обектите с най-висока степен на отразване в цялата слънчева система, толкова ярък, като че ли повърхността му е покрита с току-що навалял сняг.

To be continued...                                               Добавете коментар