Художествена илюстрация на гама излъчване разпростиращо се от SGR 1806-20 и сблъскващо се със земната атмосфера. Credit: NASA

Художествена илюстрация на SGR 1806-20 "magnetar", включително и линиите на магнитното й поле. След първоначалното изригване са засечени и по-малки пулсации по повърхността на въртящия се магнетар.  Credit: NASA.

Радиоизследването на SGR 1806-20 показва много висока активност около обекта. Радиотелескопът на VLA обсерваторията наблюдава изхвърлена материя от магнетара, която се носи в междузвездното преостранство. Тези наблюдения на радиочестотния спектър започнаха 7 дни след експлзията продължиха 20 дни.  Credit: NRAO/CfA/Gaensler & Univ. of Hawaii.

SGR-1806-20 е неутронна звезда със силно магнитно поле" наречена "магнетар". Намира се на 50 000 светлинни години от Земята, в съзвездието Стрелец. Credit: NASA

NASA изстрелвa успешно "Swift sateliite" нa 20 ноември 2004 от космически център Cape Canaveral Air Force Station, Fla. По-късно той пръв засече гигантската експлозия. Credit: NASA

 SGR 1806-20 е "magnetar", бързо въртяща се неутронна звезда, която не само е с невероятна плътност, трилиони пъти по-голяма отколкото при обикновената материя, но и с невероятно силно магнитно поле. Преди 10 000 години "звездотресение" е разрушило повърхността на магнетара. В резултат на това гигантска енергийна експлозия е изпратила пулс от гама лъчи из космоса. Гама излъчването премина покрай Земята на 27.12.2004, когато бе засечено от NASA "Swift sateliite".

02.03.2005 by CREATOR:                                                                 NASA

 

ГИГАНТСКА

кoсмическа експлозия

На 27.12.2004 бе наблюдавана най-ярката космическа експлозия в цялата записана история на човечеството.

Учените наблюдаваха космическа експлозия, представляваща ярък проблясък, за 1/10 от секундата. Взривът е бил толкова мощен, че бил в състояние да изхвърли Луната от орбитата й и е бил по-ярък от всичко което някога в било засичано извън Слънчевата система. NASA и европейски сателити, както и редица радиотелескопи, са засекли експлозията и последиците от нея на 27 декември 2004.
Eкипът от учени съобщи, че светлината идва от "гигантско избухване" на повърхността на екзотична неутронна звезда "magnetar". Видимата величина е била по-ярка от луната във фазата й на пълнолуние и всички известни от цялата ни история звездни експлозии. Ескплозията е била засечена предимно в гама областта, която е била в пъти по-голяма от излъчването в рентгеновата или видимата област и е била невидима за нашите очи.
Наскоро изстрелян сателит “Swift sateliite” на NASA и обсерваторията NSF-VLA са само две от многото обсерватории засекли събитието протекло на неутронната звезда SGR 1806-20, отстояща на 50 000 светлинни години от Земята, в съзвездието Стрелец.
Такова събитие се случва веднъж в кариерата на астронома. За последните 35 години са известни само две подобни гигантски изригвания, но това през декември бе стотици пъти по-мощно.
Dr. Bryan Gaensler, Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Cambridge, Mass. е автор на публикацията която проследява изригналата материя и нейният полет в междузвездното пространство. Други екипи от учени, които следят събитието са асоциирани с радиотелескопи в Австралия, Холандия, Великобритания, Индия и Съединените Щати, най-известния от които е NASA's High Energy Solar Spectroscopic Imager (RHESSI). Останалото ядро на неутронната звезда е няколко пъти по-масивно от Слънцето. Когато подобни звезди изчерпят ядреното си гориво, те експлоадират и се превръщат в супернова. То е много плътно, бързо въртящо се, със силно магнитно поле и диаметър само 24 км. В нашата галактика - Млечният път се срещат милиони неутронни звезди.
Досега учените са открили около дузина свръх-високо магнитни неутронни звезди. Магнитното поле около магнетара е 1 000 трилиона гауса - достатъчно силно за да изтрие информацията от кредитна карта от разстояние половината път до Луната!
Обичайното магнитно поле на неутронните звезди е около 1 трилион гауса. И само за сравнение: магнитното поле на Земята е само около 0.5 гауса!
Четири от тези магнетара се наречени SGR (Soft Gamma Repeaters),  поради периодичните им избухвания, по време на които те излъчват 10^30 до 10^35 вата/сек. или милони пъти повече отколкото нашето Слънце. За десета от секундата гигантското излъчваен на SGR 1806-20 е освободило енергия в размер на 10^40 вата. Това е повече отколкото произведената енергия на Слънцето за 150 000 години!
"Следващата по величина експлозия е като фъстък в сравнение с тази от 27 декември" - заяви Dr. Bryan Gaensler. "Ако това се беше случило на 10 светлинни години от Земята, то атмосферата й щеше сериозно да пострада. За щастие всички известни ни магнетари се намират доста по-далече."
 

To be continued...                                               Добавете коментар