Областта в небето, където е открита тъмната галактика. Credits: University of Cardiff, Isaac Newton Telescope, La Palma

Радотелескопът с който е открита за първи път тъмната галактика. Графиката показва пика на 21 см водородна линия излъчена от водородния газ в тъмната галактика

02.03.2005 by CREATOR:                                           University Of Cardiff
 
Тъмна галактика
Екип от астрономи от университета в Кардиф откриха невидима галактика, която изглежда че е почти напълно изградена от т.нар. "тъмна материя".
Това е първият засечен подобен обект изобщо. Формированието наречено "тъмна галактика" съдържа огромно количество материя, която се върти подобно на галактиките, но не съдържа звезди. При липсата на каквито и да е звезди, които да дават светлина, обектът може да бъде засечен като се използват радиотелескопи. За първи път е засечен чрез телескопа Lovell, University of Manchester’s,   Cheshire и откритието е потвърдено с гигантския телескоп в Arecibo, Puerto Rico.
Dr. Jon Davies, член на екипа астрономи от Cardiff University, заяви: "Вселената е пълна с различни видове тайни и загадки, които не сме открили, но това показва, че хората са още в началото на опознаването на правилния начин, по който да бъдат разглеждани процесите в нея. Това наистина е едно вълнуващо откритие..."
Когато астрономите изследват видимата част на Вселената, това е все едно да се взирате навън в тъмна нощ от една добре осветена стая. Лесно ще забележите уличното осветление, фаровете на движещите се коли, другите осветени стаи, но ще ви е много трудно да забележите дърветата, оградите, дори планините, защото те не излъчват светлина. Ние живеем на планета, намираща се близо до нашата звезда - Слънцето, така че астрономите работят винаги в "добре осветена стая". Това прави трудно откриването на тъмни, скрити обекти.
Ето защо международният екип от учени от Великобритания, Франция, Италия и Австралия използват в търсенето си на тъмни галактики не видимита светлина, а радиовълни. Те изучават разпространението на водородните атоми из Вселената. Водородът излъчва радиация, така че може да бъде засечен чрез дължината на радиовълните. В купа галактики, намиращ се в съзвездието Дева, се наблюдава натрупване на водородни атоми, чиято маса е стотици милиони пъти по-голяма от тази на Слънцето. Купът Дева е голяма група от галактики, отстоящ на около 50 милоина светлинни години от нас.
Dr Robert Minchin от Cardiff University, един от британските астрономи, които откриха мистериозния обект, наречен Virgo HI21, заяви: "По скоростта с която се върти Virgo HI21, ние разбрахме че обектът е с маса хиляди пъти по-голяма, от тази, изчислена на базата само на наблюдаваните водородни атоми. Това щеше да бъде един твърд ярък обект, който можеше да се наблюдава с любителски телескоп."
Астрономите за първи път са наблюдавали тъмния обект още през 2000 г., но са им трябвали 5 години за да отхвърлят всички други хипотези. Изглежда, че Virgo HI21 наистина е първата открита галактика изградена от тъмна материя. Професор Mike Disney - член на екипа астрономи заяви "Както казва Шерлок Холмс:"Когато отхвърлите всички невъзможни хипотези, това което остава, колкото и невероятно да е то, това е истината."
 

To be continued...                                               Добавете коментар