DeepImpact_main_hri-070405-
DeepImpact_approach
DeepImpact_SHYAM-516-299
DeepImpact_launched
DeepImpact_Flyby
DeepImpact_Anatomy
DeepImact_Rawlings_w_story_
DeepImpact_side1-med
DeepImpact_ContrCenter
DeepImpact_HRes__IRed
DeepImpact_Banner
5.07.2005 by CREATOR:                                                                                            nasa.gov
 
DEEP IMPACT:
Мисията успешна!
В 8:52 ч. българско време на 4 юли сондата Deep Impact DeepImpact_Tempel1_1извърши планиран сблъсък c кометата Темпeл 1. В момента на удара бе забелязан ярък проблясък, който бързо се рапространи по повърхността на кометата. Събитието продължи малко повече от 1 сек. Имаше кратка пауза между първоначалния  и последвалите го проблясъци по повърхността на кометата. Бе забелязано също така, че образувалият се кратер при удара нарастваше с течение на времето. Първоначалните изводи бяха, че повърхността на кометата е изградена от рехаво и високо порьозно вещество. Операцията бе извършена според предварителните планове за развоя на уникалната мисия на НАСА.
Двустепенната сонда на NASA: "Deep Impact" изпълни вчера - 4.07.2005 в 8:52 българско време успешно своята мисия, както беше планирано, в чест на Деня на независимостта на САЩ, след като отделеният от нея снаряд се вряза зрелищно в кометата "Темпел 1". При удара на 134 млн. км от Земята в открития Космос се пръсна материал от повърхността на кометата, формиран преди милиарди години в зората на раждането на Слънчевата система. Това е първият случай, при който земен апарат влиза в пряк контакт с комета. "Ударихме точно там, където искахме", казва Дон
Йомънс от JPL в Пасадена, Калифория.
Снарядът, който беше голям приблизително колкото пералня, бе отделен от сондата "Deep Impact" на 3.07., извърши три сложни маневри в последните часове, преди да се насочи към мястото, определено за "кацането". Рик Грамиър, мениджър на проекта на стойност 333 млн. долара от JPL в Пасадeна, Калифория, обяснява, че последната част от мисията е била особено сложна. "Това е все едно един куршум да удари друг куршум чрез трети куршум", посочва той. Всичко това почти не се е контролирало от Земята.
Сондата "Deep Impact" предаде голямо количество снимки и образи до последните 3.7 секунди преди удара със скорост от около 37 000 км/ч, след което се изпари моментално. Първите снимки сред сблъсъка показаха, че от повърхността на кометата изригна облак материал, съставен от дребни частици. "Ударът беше по-силен, отколкото всички ние очаквахме", сподели Йомънс. "Събрахме всичките данни, на които се надявахме, и сега целият ни екип е в еуфория."
Срещата бе наблюдавана и от втората част на апарата, която остана близо до кометата, както и от много обсерватории: "Хъбъл", "Чандра", "Спицър". Събитието можеше да се наблюдава с помощта на по-силен бинокъл от района на Тихия океан.
За да достигне до кометата Темпел 1, сондата "Deep Impact" измина около 431 млн. км, за около 6 месеца. Сондата беше изстреляна от космодрума Кейп Канаверал във Флорида на 12 януари.
Анализът на получената информация ще отнеме месеци, казва Майк Ахиърн, ръководител на научния екип на мисията. Три часа след удара на Земята бяха пристигнали едва 10 % от събраните от сондата данни. "Данните са толкова много, че ще ми стигнат до пенсия", пошегува се Ахиърн.
Повечето комети са изградени от газ, прах и лед и се образуват в отдалечените краища на Слънчевата система, в т. нар. облак на Оорт и имат силно елиптични орбити. С приближаването им към Слънцето от повърхността им се отделя прах и газ, които образуват дълги опашки. Според някои учените, именно кометите са донесли първите частици вода и органична материя на Земята.
Кометите са едни от най-древните космически тела и са образувани от материала, съставил Слънчевата система преди 4.5 млрд. години. Вътрешността на тези тела почти не е претърпяла промени във времето и съдържа лед, газ и други материали във формата им от преди милиарди години. Изучаването на същността и състава на кометите е ключ към разбиране на начина, по който е била създадена Слънчевата система. Кометите и астероидите, обаче са потенциална заплаха за Земята и проучването им би дало възможност опасните да бъдат разрушени или отклонени.

Целта на мисията
Kометата "Темпел 1" е открита през 1867 г. от германския астроном Вилхелм Темпел. Тя е тяло с тъмен цвят, което обикаля около Слънцето по елиптична орбита между Марс и Юпитер за 5.5 години. По последни наблюдения тя е с дължина около 14 км и ширина 6 км. Повърхността й очевидна е "жива", тъй като на разпространена тази седмица снимка на кометата, заснета от телескопа "Хъбъл", се вижда ярък взрив, изстрелял лъч светлина и неизвестно количество газ или материал на височина от 2250 км. Именно подобни изригвания са едни от най-големите рискове пред и без друго трудната мисия. Твърдото ядро на кометата е заобиколено от своебразен ореол частици, които образуват дълга опашка в посока, противоположна на Слънцето. Тези частици можеха да повредят "снаряда" или да повлияят на другата част от "Deep Impact", която наблюдаваше събитието отблизо.
В момента на удара вторият отсек, оборудван с широкоъгълни телескопи с висока разделителна способност, бе планирано да бъде на около 8500 км от кометата, като предава на Земята данните и от двата апарата. 15 мин. след удара той трябваше да се доближи на 500 км от тялото, за да се опита да заснеме отблизо кратера и пръснатите от удара частици, като същевременно спусне защитните щитове, за да не бъде повреден от тях.


Сондата
"Deep Impact" е дълга 3.20 м, широка е 1.70 м, висока 2.30 м и тежи 1020 кг. Освен това притежава: слънчеви панели, високо-обхватна антена, научна апаратура за заснемане на изображения с висока и средна резолюция, инфрачервен спектроскоп, както и оптическа навигационна система.


Снарядът
"Deep Impact" има собствена навигационна система, цилиндрична форма, медно ядро и тегло 370 кг.


To be continued...
                                              Добавете коментар