CASSINI-ENCELADUS
Тази грандиозна гледка педставлява мозайка от 4 снимки с висока резолюция, заснети от Касини при неговото преминаване покрай Енцелад на 16.02.2005.
NASA/JPL/Space Science Institute.
23.02.2005 by CREATOR:                                                                             NASA
 
ЕНЦЕЛАД
Спътниците на Сатурн:
Титан и Енцелад
поглед от КАСИНИ
 
Космическият кораб на NASA Касини бе зает твърде много през изтеклата седмица, при заснемането на нови зашеметяващи кадри от двата спътника на Сатурн. Радарните изображения заснети днес показват кратер, канали и терен подобен на областта в която се приземи Хюйгенс на 14.01.2005.
Кратерът е с призблизителен диаметър 60 км.
По-рано през седмицата бе заснет огормен кратер с диаметър 440 км, наречен "Circus Maximus". Появата на малкия кратер и високата яркост на материалите в околното пространство, са индикатор за произхода му, а именно чрез сблъсък с астероид или комета - казва Dr. Jonathan Lunine, Cassini интердисциплинарен учен от University of Arizona, Tucson. Вероятно размерът на астероида или комета е бил призблизително 5-10 км, съдейки по размерите на кратера. Липсата на централно възвишение показва, че то е било подложено на ерозия: от дъждове, вятър, както и размекване на материала и по този начин това е довело до постепенното му изчезване.
Каналите, които се наблюдават на радарните изображение се намират на изток от Circus Maximus. Най-дългият от тях се разпростира на почти 200 км. Изглежда, че каналите се подхранват с течност от кратера, която най-много прилича на течен метан, формиран от невероятно студените условия на повърхността на Титан. Тази област до голяма степен наподобява областта с каменни отломки, в която кацна Хюйгенс.
Един ден след преминаването на Касини покрай Титан, той насочи вниманието си към друг Сатурнов спътник - Енцелад, разкривайки очарованието на този леден свят. Сондата премина на 1180 км от повъхността на спътника и засне първата снимка с висока резолюция на тази най-ярка и с най-висока степен на отразяване на повърхността си в цялата Слънчева система луна на Сатурн.
Откакто космическият кораб Voyager прелетя покрай Енцелад през 1980 и 1981 г. учените са твърде заинтригувани от нагънатия терен и от гладките равнини на спътника, някои от които изглеждат относително незасегнати от космически сблъсъци. Именно липсата на кратери навява на мисълта че спътникът е много млад в геоложко отношение, а нагънатият терен за тектонска или вулканична дейност.
Касини засне снимки с 10 пъти по-добра резолюция от тези заснети от Voyager - заяви Dr. Carolyn Porco от Space Science Institute in Boulder, Colorado. "Интересното е че ледена повърхност на Енцелад е подобна на повърхностите на Европа и Ганимед - двата известни спътника на Юпитер. Предполага се, че и двата Юпитерови спътника имат подземни води или даже океани, така че приликите им с Енцелад са много интригуващи."
Цветът на някои от линейните образования на Енцелад се различават коренно от околните формирования. Различният цвят е индикатор за различния кристален строеж на леда, различен генезис или различна възраст.
Други предварителни резултати от визуалното и инфрачервено картографиране, показва че повърхността на спътника се състои изключително от чист лед (вода) и други компоненти не са засечени. Очакваше се да бъде намерен амоняк или амонячни съединения, както и въглероден двуокис, но такива не бяха открити. "Спектрографският анализ изглежда като на дестилирана вода и показва че ледът е изключително чист", казва Dr. Roger N. Clark, Cassini science team member at the U.S. Geological Survey in Denver.
При последното си прелитане Касини беше на 1577 км над Титан и на 1180 км над Енцелад. Планира се на при преминаването покрай Енцелад на 9.03.2005 Касини да бъде още по-близо: на 500 км над спътника.
Планират се още 40 прелитания над Титан.

 

To be continued...                                               Добавете коментар