tripleSunsets2_browse__1
tripleSunsets2_browse__2
25.07.2005 by CREATOR:                                                                 NASA
 
Oткрита е планета с
три слънца

Dr. Maciej Konacki от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, Калифорния е открил планета, която обикаля около 3 слънца, отстоящи на 149 светлинни години от нашата Слънчева система. Планетата в пореден номер 154 (по откритие) е наречена HD 188753 Ab и е първата открита в класическа тризвездна система.
"Гледката на небето на тази планетата е впечатляващо зрелище с тройните си изгреви и залези" - заяви Д-р Конаки, който откри планетата използвайки телескопа в Мауна Кеа, Хавай. "Досега ние нямахме никаква представа, че е възможно формирането на планети в толкова сложна гравитационна обстановка", сподели откривателят. Откритието е доказателство, че природата на планетите е много по-здрава, отколкото сме предполагали досега.
"Това е една добра новина за планетите", заяви Dr. Shri Kulkarni, шеф на екипа. "Планетите явно могат да съществуват, дори при наличието на най-екзотични съседи." Системите състоящи се от повече от една звезда представляват повече от половината от всички звездни системи във Вселената.
Дори най-близката звезда до нашата Слънчева система -  Алфа Кентавър, е член на трио звезди.
Новооткритата планета е много подобна на Юпитер, т.е. тя представлява газов гигант, малко по-голям от Юпитер и която ако се намираше в нашата Слънчева система, щеше да бъде приблизително на орбитата на Сатурн. Планетата се движи бързо около своята звезда - профучава за 3.3 дни около звездата си, около която обикаля двойка "пируетиращи" звезди и които правят 1 обиколка за 25.7 год.
To be continued...                                             Добавете коментар