27.11.2004 by CREATOR:
 • .: ХАКЕРИ - ОПИТ ЗА ОПИСАНИЕ :.
 • Увод
 • С изключение на някои несъществени неща, например жаргона, хакерите са станали такива, каквито са, без да подражават един на друг. По-скоро изглежда комбинацията от персонални черти, която формира хакера, оказва същото влияние и върху цялостния му поглед на живота и така води до това да прилича на останалите хакери, независимо от това дали го иска или не. По същия начин се наблюдават странни прилики в поведението, вкусовете и предпочитанията на близнаци, отгледани поотделно).
 • Общ изглед
 • Силно интелигентен, небрежен, екзалтиран, доста разсеян. Изненадващо за   заседнала професия, но повечето хакери са по-скоро слаби, отколкото дебели. Двете крайности се срещат по-често, отколкото където и да е другаде.
 • Облекло
 • Спортно и небрежно, смътно напомня пост-хипи. Тениски, дънки, маратонки. Дългата коса, брадите и мустаците са нещо обикновено. Често срещани са тениски с интелектуални или хумористични "лозунги" (рядко свързани с kомпютрите - би било твърде явно). Едно съществено малцинство предпочита "походното" облекло - туристически обувки: "за всеки случай, например ако изведнъж изникне планина в средата на компютърната зала", както казва една известна пародия), маскировъчни дрехи, грейки и др. подобни. Хакерите се обличат за удобство, функционалност и минимални грижи по поддръжката (някои обаче за съжаление довеждат това до крайност и занемаряват личната си хигиена). Проявяват твърде малка търпимост към костюмите и друго "бизнес" облекло. Всъщност не рядко явление за хакерите е предпочетат да напуснат работата си, вместо да се поддадат на правила за облеклото. Жените-хакери почти никога не носят видим грим, а много от тях въобще и не употребяват.
 • Четива
 • По принцип чете всичко, но най-често менюто включва купища научна и фантастична литература. Типичният хакер би се абонирал за "Analog", "Scientific American", "Co- Evolution Quarterly" и "Smithsonian". Хакерите често имат обхват на четене, който удивлява хуманитарите, но не са склонни да говорят много за това. Много хакери прекарват голяма част от свободното си време в четене, за разлика от средния американец, който е запален по гледането на телевизия. Често трупат рафтове и рафтове с омачкани от четене книги у дома си.
 • Други интереси
 • Hякои хобита са широко разпространени и се считат за неразделна част от културата: научна фантастика, музика, увлечения по средновековието (в активна форма практикуван от Движението за креативен анахронизъм и подобни организации), шах, "Го", табла, военни игри, както и интелектуални игри от всякакъв вид. (Role-playing игрите като Dungeons & Dragons са били изключително популярни сред хакерите, но поизгубиха от блясъка си след масовото разпространение и комерсиализация). Логически загадки. Радиолюбителство. Други, по-малко свързани с хакерството интереси, са лингвистиката и театъра.
 • Любимци
 • Хакерите с много по-голяма вероятност имат котки, отколкото кучета (всъщност широко разпространено е мнението, че котките имат "хакерска природа"). Много карат невероятно грохнали коли и забравят да ги мият. По-богатите карат издокарани Поршета или RX-7, и също не се сещат да ги измият. Почти всички хакери имат ужасно лош почерк и често придобиват навика да пишат с печатни букви всичко, също като начинаещи чертожници.
 • Физическа активност и спортове
 • Много (ако не и повечето) хакери не тренират и не спортуват и определено са антифизически настроени. За тези, които спортуват обаче, интересът към зрелищните спортове е малък или не съществува. Спортът е нещо, което се прави, а не нещо, което се гледа по телевизията. Xакерите избягват като чума повечето отборни спортове (волейболът е едно забележително изключение, може би защото е неконтактен и относително приятелски). Хакерските спортове са почти винаги такива, в които се състезаваш сам със себе си, изискват концентрация, издръжливост и определени сръчности: бойни изкуства, колоездене, автомобилни състезания, пускане на хвърчила, туризъм, скално катерене, авиация, делта и парапланеризъм, стрелба по цел, ветроходство, пещернячество, фокусничество, ски-спорт, ролери. Очарованието на хакерите от техноиграчките ги привлича към хобита със сложно хитроумно оборудване, което да човъркат.
 • Образование
 • Почти всички хакери на двадесет и повече години са или завършили колеж, или самообразовали се до съответното ниво. Самоукият хакер често се счита (поне от другите хакери) за по-добре мотивиран, и може би по-уважаван, от съответния такъв, завършил колеж. Академичните области, откъдето хората клонят към хакерството, включват (освен очевидните информатика и електроинженерство) физика, математика, лингвистика и философия.
 • Hеща, които хакерите мразят и избягват
 • Големите машини на IBM. Смърфове, еуукита и други форми на натрапчива милота. Бюрокрация. Тъпи хора. Лека музика. Телевизия (освен анимациoнни филми или класическа фантастика като "Стар Трек" или “Star Wars”). Официални костюми. Безчестието и несправедливостта. Hекадърността. Скуката. COBOL. Менюта със символно ориентиран интерфейс.
 • Храна
 • Хакерите предпочитат екзотиката - например почитателите на японска храна сред тях биха хапнали с удоволствие такива деликатеси като фугу или еврейски специалитети. Малцинство хакери от Югозапада и тихоокеанското крайбрежие предпочитат мексиканска кухня. За нощните хакове, пицата и микровълновите специалитети са просто безценни. Интересно, че докато външният свят счита хакерите за ядящи боклуци мърлячи, много от тях имат поне благосклонно отношение към здравното хранене и са доста придирчиви към това какво ядат. Това може да се дължи на разликата в поколенията.
 • Политика
 • Hеопределено вляво от центъра, с изключение на силния контингент от последователи на учението за свободата на волята, който отхвърля изцяло общоприетото разделяне на политиката на леви и десни. Единственото сигурно обобщение е, че хакерите са със силно антиавторитарен уклон. По такъв начин, както конвенционалният консервативизъм, тъй и "твърдото" левичарство са рядко срещани. Хакерите с много по-голяма вероятност от повечето нехакери са:                
 • --агресивно аполитични или
 • --вярват в особени или собствени политически идеи и действително се опитват да живеят в съгласие с тях.
 • Пол и етнос
 • Хакерската общност е все още преобладаващо мъжка. При все това, процентът на жените е несъмнено по-висок от "малкото едноцифрено число", типично за техническите професии, а и жените-хакери изобщо са уважавани и с тях се работи като с равни (отношението е към равни). В САЩ хакерите са предимно от бялата раса, със силни малцинства от евреи (по източното крайбрежие) и ориенталци (западното крайбрежие). Еврейското малцинство е упражнило особено проникващо културно въздействие и отделни жаргонни изрази са очевидно мутирал идиш. Етническото разпределение на хакерите се обяснява от тях като функция на това кои етнически групи ценят и се стремят към образованието. Расовите и етнически предразсъдъци, както и сексизмът са забелжително рядко срещани и се посрещат с ледено презрение. Самите хакери често приписват свойствената за културата им несъщественост на расовите и полови различия като положителен ефект на текстовия канал за връзка по електронните мрежи и това несъмнено е оказало силно влияние. Връзките на много хакери с изследванията на изкуствения интелект и с научнофантастичната литература също може би са им помогнали да развият една по-широка идея за личността. В края на краищата, ако нечие въображение с готовност допуска пълни човешки права за програмите на ИИ, роботите, делфините и извънземните същества, то някакви си пол и цвят не ще могат вече да изглеждат много важни.
 • Религия
 • В повечето случаи хакерът е агностик или атеист. Hео-езичник (неопаганист). Много често се срещат комбинирани в една и съща личност. Обикновеното християнство е рядко, макар не непознато. Дори хакерите, които декларират определена религиозна принадлежност, са враждебни към организираната религия в общност и всички форми на религиозен фанатизъм в частност. По тази причина имат непоносимост към повечето секти. Много от тях следват "пародийни" религии, като дискордианизъм и Църквата на подгения. Много хакери също така са повлияни в различна степен от дзен будизма или (по-рядко) таоизъм и ги смесват успешно със своите "родни" религии. Определено съществува склонност към мистична, почти гностична чувствителност, която се проявява дори сред хакерите, които не са активно въвлечени в неопаганизъм, дискордианизъм или дзен. Хакерският фолклор, който отдава дан на "магьосниците" (wizards) и говори за вълшебство и демони (demons), има твърде много психологическа правдивост, за да бъде изцяло шега.
 • Цигари, кафе, алкохол и други стимуланти и химикали
 • Повечето хакери пушат цигари и пият алкохол с мярка, ако въобще го правят (въпреки че има един явен контингент от почитатели на бирата). Ограничената употреба на непривикващи еуфористични наркотици, като марихуана, псилоцибин, азотен окис (райски газ) и др., е доста често срещано явление и се посреща с повече търпимост, отколкото в обичайната култура. От друга страна, употребата на "успокоителни" и опиати е особено рядка. Хакерите като цяло не харесват наркотиците, които ги карат да затъпяват. От трета страна, много хакери редовно остават на кафе, шоколад и кола през нощните си хак-маратони.
 • Комуникационен стил
 • Въпреки че, хакерите често имат лоша комуникационни способности при разговор лице в лице, те по правило са доста чувствителни към нюансите на езика и много прецизни в употребата му. Често са по-добри в писмената, отколкото в говоримата реч.
 • Географско разпределение
 • В Съединените щати, хакерското общество се върти около оста Bay-Area-Boston. Около половината от ядрото живее в околност от стотина мили на Кембридж (Масачузетс) или Бъркли (Калифорния), въпреки че значителен контингент има и в Лос Анжелес, по тихоокеанския Северо-запад и около столицата Вашингтон. Хакерите имат склонност към струпване около големи градове, и по специално около "студентските градчета", като областта Raleigh-Durham в Северна Каролина или Принстън в Hю Джърси (това може да е просто отражение на факта, че много от тях са студенти или бивши студенти, живеещи в близост до своите алма матер).
 • Сексуални предпочитания инавици
 • Хакерството лесно понася много по-широк набор от вариации в секса и стила на живот, отколкото обичайната култура. Хакерите с малко по-голям шанс могат да живеят в полигамни или полиандрови отношения, да практикуват отворен брак, или да живеят в комуни или групови къщи. В това, както и в общия си вид, хакерството полусъзнателно поддържа "антикултурни" ценности.
 • Личностни характеристики
 • Hай-явните общи "персонални" характеристики на хакерите са висока интелигентност, унищожително любопитство и лекота в интелектуалните абстракции. Също така, повечето хакери са "неофили", ценящи високо и стимулирани от новостите (особено интелектуалните новости). Повечето също така са относително индивидуалистични и антиконформисти. Въпреки че високата обща интелигентност е често срещана сред хакерите, тя не е условие, без което не може, както може би очаквате. Друга черта е може би дори по-важна. Това е способността да поглъщаш, запомняш и правиш връзка на големи количества от "безсмислени" подробности, разчитайки на по-късния опит да ги осмисли. Човек само със средна интелигентност, но имащ това свойство, може да стане действителен хакер. Докато един творчески гений, който го няма, бързо ще се окаже изпреварен от хора, които редовно прехвърлят съдържанието на дебели справочници в мозъка си. Обратно на разпространеното схващане, хакерите не са интелектуално ограничени. Те се интересуват от всяка тема, която може да достави умствено стимулиране и могат често да беседват добре осведомено и дори интересно на множество оплетени теми. Ако, разбира се, успеете да ги накарате да говорят, вместо да се върнат при своето хакерстване. Забележително е (обратно на очакванията на много от "непосветените"), че колкото е по-добър един хакер в хакерството, толкова по-вероятно е да има странични интереси, в които е повече от компетентен. По същия начин, както децата са очаровани от това да движат напред-назад влакчето-модел чрез щракването на един ключ, така и хакерите обичат да карат сложни неща като компютрите да вършат чудесни неща вместо тях. Обаче това трябва да бъдат техните готини неща. Те не обичат повечето от дребнавите, досадни и зле определени малки задачи, които са свързани с поддържането на нормалното съществуване. И така, те са склонни да бъдат внимателни и подредени в своя интелектуален живот и хаотични навсякъде другаде. Програмите, които пишат, ще бъдат перфектни, дори и ако техните бюра са заровени в три педи боклук. Хакерите общо взето са твърде слабо мотивирани от конвенционални поощрения като социално одобрение или пари. Те изглежда се привличат от предизвикателствата и вълнуват от интересни играчки. И оценяват заинтересоваността си от работата в термините на предлаганите предизвикателства и играчките, с които си играят. В термините на Майърс-Бригс и еквивалентните психометрични системи, хакерството изглежда съсредоточава относително редките типове INTJ и INTP. Това са хора интравертни, интуитивни и размишляващи (в противовес на екстравертно- чувствените индивиди, преобладаващи в обществото). Типовете ENT[JP] също се срещат сред хакерите, но са малцинство.
 • Слабости на хакерската личност
 • Хакерите имат относително ниска способност да се идентифицират емоционално с други хора. Това може би е защото хакерите като цяло не са много като "другите хора". Hе е за учудване, че хакерите имат склонност към затваряне в себе си, интелектуална надменност, високомерие, арогантност и нетърпение към хора и задачи, за които смятат че им губят времето. Колкото и цинични понякога да стават хакерите относно количеството на глупостта в света, те изглежда неволно допускат, че всеки е толкова разумен, "готин" и с богато въображение, както смятат себе си. Тази склонност често допринася за слабостта в комуникационните способности. Хакерите изглежда са особено зле в конфронтацията (противопоставянето) и преговарянето (преговорите). Поради своята страстна вяра в това, което считат за вярно, хакерите за съжаление могат да бъдат нетолерантни по технически въпроси, в забележителен контраст с техния общ дух на другарство и търпимост към алтернативните гледища в други случаи. Едновремешните привърженици на ITS гледаха отвисоко на непрекъснато нарастващите тълпи от UNIX почитатели; UNIX маниаците презират VMS и MS-DOS. Хакерите, които са свикнали с конвенционалния командно-редов интерфейс, гръмогласно изразяват неохотата си от системи с мишки и менюта, като МаcOS и Windows. Хакерите, които не са разглезени с USENET, го считат за огромно прахосване на време и трафик. Почитателите на старите приключенски игри като ADVENT и Zork считат MUD за прехвалвани chat-системи, лишени от атмосфера и интересни загадки. Хакери, които са склонни да посветят безкрайни часове за USENET или MUD, считат IRC за истинско губене на време. IRC-стите мислят, че всичко в MUD-овете би било ОК, ако не бяха всички тези глупави загадки по пътя. И разбира се, тук са вечните свещени войни - EMACS срещу vi, big-endian срещу little-endian, RISC срещу CISC, и т.н., и т.н. Също както в обществото като цяло, интензивността и продължителността на тези спорове е обратно пропорционална на обективните, фактически аргументи, налични в подкрепа на някоя позиция. В резултат на горните особености, много хакери трудно завързват стабилни връзки. В най-лошия случай, може да се получи класическия компютърен маниак: затворен в себе си, неспособен в човешките отношения, сексуално фрустриран и безнадеждно нещастен, когато не е потопен в своя свят. За щастие, тази крайност е много по-рядко срещана, отколкото смятат външните хора, но почти всички хакери ще открият нещо от себе си в неласкавите редове по-горе. Хакерите често са монументално неорганизирани и небрежни при вземане-даване с външния свят. Сметките не се плащат навреме, безредни купчини се трупат у дома и в офиса, и дреболии по поддръжката биват отлагани за неопределено време. Хората, които употребяват изрази като "непълно социализирани", смятат, че хакерите са такива. Те от своя страна пък се отнасят с пренебрежение към такива хора, ако въобще ги забелязват.
 • To be continued...                                                                               Добавете коментар