05.11.2004 by CREATOR:                                       Eng. original by Anne Stark, LLNL

МESSENGER

Mисия на NASA до Меркурий
Екип от учени и инженери от Lawrence Livermore National Laboratory в сътрудничество с Berkeley’s Space Science Laboratory и Johns Hopkins Applied Physics Laboratory конструираха детектор за гама лъчи, който ще бъде монтиран на сондата "Меssenger (Пратеник)", която НАСА изпраща към Меркурий след повече от 30 годишна пауза. Очаква се ‘Mesenger’ да направи детайлно проучване на Меркурий - най слабо изследваната планета от земеподобните планети - Земя, Венера и Марс. Планирано е сондата да направи 3 прелитания покрaй Меркурий: през 2008, 2009 и 2011, когато ще влезе
в орбита на планетата с 1 годишен период. Екипът в Ливърмор е конструирал специална капсула за гама-спектрометъра, като за охлаждането му е добавил и специален миниатюрен крио-вентилатор. Така учените ще съумеят да съхранят сондата от жегата на най-близката до Слънцето планета. Охладителна система ще осигури температура от 90 гр. по Келвин, което ще осигури нормалната работа на гама спектрометъра.
Близостта на Меркурий до Слънцето отправя безпрецедентно предизвикателство към конструкторите на "Пратеник". Погледнато от планетата, Слънцето свети 11 пъти по-ярко, отколкото на Земята, температурата на повърхността е 450 гр. Целзий. 1.2 тонният 'MESSENGER' (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging) е едва втория космически апарат изпратен към Меркурий след Маринър, който прелетя 3х покрай планетата през 1974/75 г. и събра детайлна информация за по-малко от 1/2 от повърхността на планетата. Полетът на сондата ще бъде около 8 млрд. км, като ще направи 15 обиколки около Слънцето, ще прелети около Земята 1 път, около Венера 2х и около Меркурий 3х преди да влезе в окончателната си орбита около планетата.

To be continued...                                                             Добавете коментар