ShuttleDiscovery_1
ShuttleDiscovery_2
ShuttleDiscovery_51
ShuttleDiscovery_5
ShuttleDiscovery_7
ShuttleDiscovery_71
ShuttleDiscovery_6
ShuttleDiscovery_8
27.07.2005 by CREATOR:                                                                 NASA
 
Совалката
”ДИСКАВЪРИ”
Под тътена на реактивните двигатели и бурни ръкопляскания совалката "Дискавъри" със 7-членен екипаж на борда, излетя от космическия център Кенеди, Кейп Канаверал, Флорида вчера в 17:39 ч. българско време.
Две минути след старта се отделиха двата ускорителя на твърдо гориво.  Двете ракети паднаха в Атлантическия океан на около 200 км от космическия център. Два морски кораба на НАСА ще ги транспортират обратно до сушата.
Седем минути по-късно совалката излезе на междинна орбита, летейки на собствена тяга.
"Дискавъри" излетя близо два часа по-рано от планирания час, който бе в 19:39 бълг. време.
Това е първата мисия след повече от две години прекъсване на полетите на совалките, след трагедията с "Калъмбия" през февруари 2003 г.
Първоначално стартът бе планиран за 13 юли, но бе отложен 2 часа часа преди излитането заради проблеми с един от 8-те датчици за горивото.
31-вият полет на "Дискавъри" ще продължи 12 денонощия. Предвижда се "Дискавъри" да се скачи с МКС след 2 дни, на
28.07.2005 г., където ще достави апаратура за експерименти и храни за екипажа й. Планирано е екипажът на "Дискавъри" да извърши три излизания в открития Космос. Негов командир е Ейлин Колинз, полковник от ВВС на САЩ. Екипажът включва астронавти от Япония и Австралия.

 

To be continued...                                               Добавете коментар

28.07.2005 by CREATOR:                                                                 NASA
 
Отново проблеми със
СОВАЛКАТА
Совалката „Дискавъри" излетя успешно от космодрума Кейп Канаверал, но още първите часове в орбита породиха въпрос около нейното завръщане на Земята. Това е запечатано на видеозапис от камери на борда. Ясно се вижда как парче с размер около 9 кв. см се отчупва от обшивката близо до вратата на совалката. Кадрите са изпратени на Земята и екип от експерти вече обсъжда какви точно може да са пораженията и как могат да бъдат ShuttleDiscovery_Shema2
отстранени.

ХЮСТЪН. Оказва се, че птица се е забила в носа на резервоара с гориво за ракетните ускорители на "Дискавъри" веднага след излитането й, както това се вижда от видеозаписите на НАСА. Две
минути след началото на полета от корпуса на резервоара се откъсва къс топлоизолационна пяна, а по-късно е пада и термоплочка от защитната обвивка на коремната част на
совалката. Все още не е известно дали катастрофата с птицата е довела до откъсването на пяната и падането на 4-сантиметровата плочка. От НАСА заявиха, че още е рано да се каже дали има опасност за совалката и екипажа.
Астронавтите вече започнаха оглед на носовата част на совалката и крилата с помощта на специална 15-метрова роботизирана ръка, оборудвана с лазер и камери. Именно носа и крилата на совалката най-много се нагряват при навлизане в атмосферата. Екипажът започна и инсталиране на антена, с помощта на която висококачествените снимки ще бъдат изпращани на земята за детайлно проучване.
При подобни обстоятелства (отделяне на парче пяна от изолацията на външния резервоар) стана катастрофата с "Колумбия" преди две години. Парчето бе с големина приблизително колкото куфар и се удари в лявото крило, при което повреди термоплочките. При кацането на совалката, при навлизането й в плътните слоеве на  атмосферата в крилото навлезе плазма, която подпали и след това взриви "Колумбия".
Всичките 7 души на борда загинаха, а изстрелването на совалки бе замразено.
Експерти от НАСА преглеждат и кадър по кадър записите от 110-те камери, заснели изстрелването на космическия кораб, за да установят какво точно се е случило.
„Много трудно е, съдейки по видеозаписите, да бъдем точни, но мисля, че става дума за плочка, широка около 20 см на 3 см и 8 мм дебелина, но не можем да кажем колко дълбока е дупката",
заяви Джон Шанън. По време на излитането "Дискавъри" бе съпровождана от два специални самолета, оборудвани с телескопи и телевизионна апаратура с висока разделителна способност.
"Радарът, следил изстрелването, не е регистрирал големи обекти, отделили се от совалката" заяви шеф екипа за управление на полетите - Уейн Хейл.
След като се скачи с МКС (планирано за днес) екипажът ще изследва най-подробно крилата и
обшивката на носа за евентуални поражения. За огледа ще се използват две специални цифрови камери с 400 и 800-мм обективи, доставени по-рано през март от руския кораб "Прогрес"(ЛИНК).
За тази цел командирът на совалката Айлийн Колинс ще трябва да прелети с "Дискавъри" на около 180 м под МКС, като през това време останалата част на екипажа ще заснеме совалката
през два от долните люкове. Цялата маневра ще продължи 90 сек.
Ако се окаже, че има опасност, астронавтите ще се опитат да поправят повредата с помощта на експериментална технология, която предстои да бъде използвана за първи път. За целта се
предвижда излизане в открития Космос. В най-лошия случай астронавтите ще трябва да останат на Международната космическа станция за около месец. Това ще стартира най-мащабната
спасителна операция в Космоса. Седемместната совалка "Атлантис" трябва да бъде подготвена и през септември ще излети към орбиталната станция. Тя ще бъде управлявана поне от двама души, а вероятно ще достави и допълнително оборудване за ремонта на "Дискавъри". При това положение няма да има място за целия екипаж на "Дискавъри". Двама астронавти вероятно ще
трябва да останат на МКС за по-дълъг период от време.
По предварителни планове мисията на „Дискавъри" трябваше да приключи с приземяване на Кейп Канаверал на 7 август.
Малко е вероятно да се използват руски кораби „Союз ТМ". Причината е, че за всеки астронавт се изработват индивидуални кресла. Инженерите от НАСА вече усърдно работят, за да не бъде
допуснато повторение на трагедията с „Колумбия".
„Дискавъри" е първата совалка, изстреляна в Космоса след катастрофата на „Колумбия" през 2003 г. Спирането след това на совалките остави на Русия задължението да поддържа Международната космическа станция, като качва с корабите „Союз" хора и материали.
Поради това екипажите на станцията са само с двама членове. Очаква се обаче следващата година и Европейската космическа агенция да изпрати първия си товарен кораб.

Сряда, 270705, 11:45 pm, CDT
Междувременно совалката се скачи с МКС в 6:18 ч. CDT, Четвъртък. При приближаването до станцията, командирът Е. Колинс предприе специална маневра за да може да бъде огледана "Дискавъри" от екипажа на МКС. Командирът завъртя совалката с 3/4 градуса/сек., докато екипажът на МКС я наблюдаваше с помощта на цифрова камера. В продължение на 93 сек Сергей Крикальов и Джон Филипс направиха детайлни снимки на коремната част на совалката, както и на нейната топлозащитна обвивка.

Малко по-късно стана ясно, че НАСА замразява програмата на космическите совалки за неопределено време, опасявайки се от нова катастрофа.
 

To be continued...                                               Добавете коментар