12.08.2005 by CREATOR:                                                                 NASA
 
”DISCOVERY”

Мисията изпълнена

14 дневната одисея с Дискавъри приключи с успешно кацане в базата на ВВС "Едуардс", Калифорния в 15:11 ч. българско време на 9 август.

"Дискавъри" е у дома!" - с тези думи Центърът за управление на Космическите полети в Хюстън оповести успешния край на мисията, като новината след секунди бе оповестена и от CNN. "Завърнахме се!" - ликуваше и командирът на полета Айлийн Колинс.
"Поздравления за впечатляващия полет! Добре дошли у дома!" - поздрави екипажа Хюстън. Цялото кацане бе излъчено на живо.
Въпреки черногледците, които не спираха да правят аналогии с катастрофата на совалката "Калъмбия" през 2003 г. екипажът запази своя оптимизъм през цялото време на полета.
Да си припомним, че проблемите започнаха още със старта, когато парче от защитната обививка на резервоара се отчупи, вероятно при сблъсък с птици и удари совалката, като повреди нейната термичната защита, a именно една от защитните керамични плочки.
По време на 14 дневната мисия екипажът направи три излизания в открития космос, като по време на третото извърши безпрецедентен ремонт на совалката, която никога не беше ремонтирана досега в космоса.ShuttleDiscovery_Reapair
Астронавтите Стив Робинсън и Соуичи Ногучи изпробваха два метода за отстраняване на повредата на термичната защита на совалката в орбита, т.е. да възстановят на повредената керамична плочка, чрез използване на специално лепило със супер качества. На 3 август Стив Робинсън стана първият астронавт в историята, който успя да ремонтира кораба за многократна употреба в открития космос. След като достига до коремната част на кораба с помощта на роботизираната ръка на МКС, той отряза и изтегли стърчащите между керамичините термоизолационни плочки  две термични влакна - едното с дължина 7.5, а другото с 2.5 см.
Съществуваше вероятност те да повлияят на аеродинамиката на совалката, което от своя страна да доведе до прегряването й при навлизането й в плътните слоеве на атмосферата по време на кацането. Съществуваше възможност при ремонта Робинсън да повреди и друга плочка от термоизолацията, но той се справи с лекота с поставената му задача, като приключи вместо за предвидените 90 мин., само за около половин час.
На 6 август Дискавъри предприе маневри за кацане на родната планета. Приземяването бе планирано за 8 август в базата "Кенеди", Кейп Канаверал, Флорида. Единственото. което можеше да провали планираното кацане, бе лошото време и то наистина го провали. Гъстите облаци над Флорида провалиха и двете възможности за кацане - сутринта и по обяд. Бе взето решение совалката да остане в орбита още едно денонощие.
Кацането бе насрочено за 9 август 12:07 българско време, но  облаците провалиха и това кацане.

След като според синоптиците нямаше реални шансове за прояняване на небето, то се взе решение кацането да се извърши в базата "Едуардс", Калифорния. В 13:40 ч. българско време, екипажът получи заповед да излезе от орбита и да се готви за наелизане в атмосферата на планетата. По сложна S-образна траектория совалката навлезе в плътните слоеве на атмосферата, със скорост 27 360 км/ч. Следствие на това температурата по повърхността на кораба достига до 1600 градуса.
При навлизането на совалката в йоносферата радиовръзката със Земята прекъсна, както
обикновено, заради нагорещените йонизирани газове. Тя бе възстановена след като "Дискавъри" излезе от свръхзвукова скорост над Южна Калифорния малко по-късно. Пилотът Джим Кели насочи совалката ръчно към пистата в оустинята Мохаве, като описваше широки кръгове на височина 9000 м. за да убие скоростта и изразходва останалото гориво. В 15:10 ч. българско време командирът Колинс пое упралвнието и малко след това 100 тонният космически кораб докосна Земята. "Дискавъри" се завърна у дома успешно!
ShuttleDiscovery_Kacane


С мисията на "Дискавъри" НАСА пожъна сериозен успех, след като в продължение на повече от две години похарчи над 1 милиард долара за подобряване сигурността на совалките. "Дискавъри" занесе на МКС живото-поддържащи оборудване и припаси, след което върна на Земята трупаните през последните месеци боклуци на станцията. Екипажът направи три успешни излизания в открития космос, като замени повреден жироскоп на станцията, поправи друг, както и направи уникалния ремонт на космическата совалка. 

Междувременно НАСА обяви, че иска да поднови пилотираните мисии в Космоса колкото се може по-рано след успешното приземяване на совалката „Дискавъри". Ръководителят на НАСА Майкъл Грифин каза, че агенцията ще се опита да се върне в Космоса с пилотирани полети до края на тази година, защото предстоят важни строителни работи на Международната космическа станция.
След успешното приземяване на совалката във вторник - 9 август, екипажът даде специална пресконференция във военновъздушната база „Едуардс" в Калифорния. „Мисията ни беше фантастична. Толкова сме щастливи, че можахме да се завърнем успешно. Снабдихме Международната космическа станция и изпълнихме целите на космическата програма, като върнахме „Дискавъри" в много добър вид", каза капитанът Айлийн Колинс. Тя призова за продължаване на подкрепата за изследване на Космоса, която нарече „фантастична част от човешкия опит".
„Дискавъри" се завърна, след като измина 93 милиона километра и се завъртя 219 пъти около Земята.

To be continued...                                               Добавете коментар