Астрономите от Smithsonian Astrophysical Observatory откриха първата звзда напускаща Млечния път със скорост 2.4 млн.км/час. Тази огоромна скорост е в резултат на близка среща с масивна черна дупка в центъра на галактиката. Т.нар. звезда-изгнанник е показана на художествената илюстрация в текущата й позиция в покрайнините на
галктиката.
Звездата-изгнанник е маркирана със стрелка.
Тя напуска Млечния път завинаги и вече се нами ра в покрайнините на галактиката. Снимка: Sloan Digitial
Sky Survey.
17.02.2005 by CREATOR:                                     Harvard-Smithsonian CfA
 
Астрономи откриха
звезда-изгнанник

   Cambridge, MA -- Използвайки обсерваторията в Tucson, AZ,
астрономи от Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) откриха първата звезда напускаща нашата галактика със скорост 2.4 млн. км/час. Тази забележителна скорост е в резултат от близка среща с масивната черна дупка в центъра на Млечния път, която е захвърлила звездата навън, като с катапулт. В резултат звездата ще напусне завинаги галактиката, в самотното си пътуване из междугалактическото пространство.
- Никога не сме виждали толкова бързо движеща се звезда, която да е в състояние напълно да напусне пределите на нашата галактика - казва откривателят й Warren Brown (CfA).
Звездата-изгнанник известна под номер SDSS J090745.0+24507 някога е била двойна звезда, но при преминаването на приблизително около 50 А.U. (астрономически единици*) покрай супермасивната черна дупка в центъра на галактиката втората звезда е била погълната от черната дупка, докато звездата- изгнанник е била изстреляна подобно на: бейзболна топка извън
парка, със скорост 10 пъти по-голяма от сегашната. Всичко това се е случило през 1998 г. според астронома Jack Hills. Звездата се движи със скорост 2 пъти по-голяма от необходимата за напускането на галактиката и вече се намира в покрайнините й. Така гравитацията на Млечния път не е в състояние да задържи звездата и тя ще напусне завинаги галактиката.

 

* 1 астрономическа единица е равна на средното разстояние между Земята и Слунцето или около 149.6 млн. км

To be continued...                                               Добавете коментар