11.04.2005 by CREATOR:
UBUNTU
Linux for Human Beings*
UBUNTU
Дистрибуцията се появява относително неотдавна, в 2004 г. и независимо от
младостта си, завоюва репутация на удобен, красив и перспективен продукт. Ubuntu представлява напълно свободен дистрибутив, но се развива не само от ентусиазирани поклонници, а най-вече от благодарение на своя идееен вдъхновител (а и ръководител на развойния екип и главен спонсор), южноафриканския интернет-милионер Марк Шатлворф, който не чак толкова отдавна беше първият космически турист на борда на Международната космическа станция. Все пак Ubuntu е интересен не само със своя произход.

За дистрибуцията може да се каже, че е създадена по нови правила.
Първо, разпространява се на два диска: един с живата дистрибуция, позволяваща да се изпробва Ubuntu в действие, без риск да се развали нещо на компютъра и втория - с нормален, пълноценен инсталатор на харда. Тази архитектура е извънредно удобна, особенно за новаците, но приятните изненади тепърва започват.
Създателите на Ubuntu - това са хиляди ентусиасти, работещи в сътрудничество с компанията Canonical Ltd., основана от Марк Шатлворф - съзнателно са ограничили числото на включените на инсталацонния диск програми. Инсталирайки Вие ще установите, че имате само по един инструмент за всеки тип задачи. За графична среда, ще Ви предложат само Gnome, за офис пакет - само OpenOffice, за е-майл клиент - само Evolution, и т.н. Този подход с нещо напомня на МАКИНТОШ и облегчава усвоението на системата и настройката й. Получавате красив и прост инструмент.
От друга страна са Ви отнели правото на избор - получавате Гном и толкоз! Работите с Еволюшън и това е! Този казармен подход може би е по вкуса на някои заклети макинтошисти, но едва ли е по вкуса на по-голямата част от Linux обществото, което се отличава със своята свободолюбивост. Е, нали това е идеята? Правото да можеш свободно да избираш. А и в края на краищата, какво толкова би попречило дистрибуцията да е не на 2, а примерно на 3 или 4 диска, за да се запази правото на избор? А лесното усвоение и настройки биха могли да се запазят, като се остави инсталация по подразбиране ...
Все пак, простотата на дистрото е позволила на разработчиците лесно да го интернационализират. Настройката на родния Ви език тук става буквално с няколко клика.
Това обаче не е кой знае каква новост за Linux. Съществуват редица дистрибуции, в които
това е реализирано отдавна. Още повече, че интернационализацията на дистрибутивите е необходима в повечето случаи и предимнно за абсолютно начинаещи или тези, които не разбират английски. Тези последните, ако ги има, биха били жива загадка. Да се занимаваш с Линукс, без да знаеш поне малко английски е меко казано учудващо, защото няма дистрибуция, чиято документация да е изцяло преведена на родния език. Т.е. така или иначе пак ще се налжи да се знае поне малко английски...
Накрая, но не на последно място, е фактът че Ubuntu е построен на базата на Debian Linux,  т.е. независимо от младостта си на разположение на неговите потребители са хиляди програми и пакети, достъпни за потребителите на Debian.
ubuntu3
Не ми се искаше да завършвам с критика, но не мога да се въздържа да не цитирам част от мнението на Az от форума на linux-bg.org, относно дистрибуцията KUbuntu, което си е  Ubuntu, но с KDE вместо Gnome:

... след многото реклами из Нета, за това колко е стабилен и колко е добър за начинаещи. Е преценете сами дали това е така... Да започнем с инсталатора. Ами това си е чист debian sid. Е и как така най-слабото място и най-критикуваното за debian, а именно трудната му инсталация, се превръща в плюс за ubuntu - бил много лесен за install. И изобщо като е толкова лесно, значи няма проблем начинаещите да си инсталират безпроблемно и debian.
После, mount-a. Ако един новак е в състояние сам да си mount-ва partition-ините в Ubuntu, какво би му попречило да направи това напр. в slack? За сравнение в Knoppix mout-a става само с 1 клик на мишката (Knoppix също е базиран на Debian). И накрая - приказките за многото software... Напротив доста бедна дистрибуция и най-фрапиращото е липсата дори на mozilla firefox. Срамота!! Най-добрият browser да го няма в най-добрата дистрибуция...
Аааа, няма проблеми! Ами да, един начинаещ веднага ще си го apt-нe ...

Ето и някои от отличителните характеристики на Убунту 5.04 излязла буквално преди няколко дни:

Дата:  8.04.2005;  Free Download:  ISO; Инсталация: Text mode; Desktop GNOME; Управление на пакетите DEB; Office пакет GNOME Office,  OpenOffice; Architecture amd64, i386, ppc; File Systems ext3, JFS, ReiserFS, XFS; Интернационализация Да;  Пакети 5.04: abiword 2.2.2, alsa-lib 1.0.8, apache n/a; bind 9.2.4; cdrtools 2.01a38;cups 1.1.23; db 4.3.21; dhcp 3.0.1; emacs 21.3; evolution 2.2.1.1; firefox 1.0.2; gaim 1.1.4; gcc 3.4.3; gimp 2.2.2; glibc 2.3.2; gnucash  n/a; gnumeric 1.4.2; gtk+ 2.6.4; apache 2.0.53; iptables 1.2.11; k3b 0.11.23; kdebase 3.4.0;  koffice n/a; libgnome 2.10.0; linux 2.6.10; modutils 2.4.26;
 

* "Ubuntu" e стара африканска дума, означаваща "хуманност за другите".

To be continued...